Мода, модни тенденции, здраве, красота и лайфстайл списание и директория Fashion.bg

Fashion.bg » Календар

Календар на събитията

11 Декември 2018 г. - 11 Февруари 2019 г.

Място на провеждане: София

Галерия УниАрт на Нов български университет представя библиографско издание на Борис Христов и Милко Божков
(11 декември 2018 г. – 11 февруари 2019 г.)
Куратори: Добромира Терпешева и Росена Иванова

Галерия „УниАрт“ на Нов български университет представя библиографско издание на Борис Христов и Милко Божков. На 11 декември от 17 до 20 часа гостите на университетската галерия ще имат възможност да се срещнат с кураторите и да се запознаят с експозицията. В пространството на галерията ще могат да бъдат видени 31 графики на художника Милко Божков придружени от стиховете на Борис Христов, събрани в изданието „Думи и графити“, произлизащо от колекцията на проф. Богдан Богданов.

Онтология: думи и графити

Поезията е създадена на базата на специално селектирани думи, подредени в някаква форма и следващи определен ритъм, за да бъде постигната образност. Тя борави с езика, но не е език сама по себе си. От друга страна, абстракцията наподобява езика, защото се създава и интерпретира през неформалистки методи – с други думи, за да бъде осмислена трябва да мине през езика, той ѝ придава „форма“.

Съчетавайки абстрактна графика с поетична форма, Борис Христов и Милко Божков създават хибридно изкуство, което най-точно може да бъде описано като комуникация на човешкия опит с вселенските аксиоми. Така около произведенията се разтваря пространство за философско съзерцание и размишление. Произведенията в изложбата могат да бъдат разглеждани като елементи от теория, описваща телесното и метафизичното, космическото и земното. Много рядко имаме възможност да обърнем гръб на сенките, които изграждат нашия свят и да видим истинските им лица, да познаем тяхната реалност, която е неизменно и наша. С настоящата изложба предизвикваме публиката да направи точно това.

Онтология: думи и графити

Борис Христов е поет, сценарист и белетрист. Автор е на стихосбирките „Вечерен тромпет“ и „Честен кръст на романа „Бащата на яйцето“ и на повестите „Сляпото куче“, „Долината на обувките“ и „Смъртни петна“; на книгите с тристишия „Думи и графити“, „Думи върху други думи“, „Черни букви върху черен лист“ и др. Носител е на Голямата литературна награда на СУ „Св. Климент Охридски” през 2000 година и е първият награден с Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“ на Нов български университет през 2017 г.

Милко Божков е един от най-значимите съвременни графици на България. През 1980 г. участва в артистичната работилница „Вулкан“ във Варна. Има над 100 самостоятелни изложби в България и чужбина, както и участия в биеналета и фестивали на графиката. Произведенията му са част от местни и международни колекции.

Онтология: думи и графити

Галерия „УниАрт“ на Нов български университет е открита през 2012 г. В България не е практика висши училища да разполагат със собствена колекция и галерия и в този смисъл „УниАрт” се оказва единствено по рода си университетско изложбено пространство. Съществена част в работата на екипа на галерия „УниАрт“ са експозициите с творби от фонда на галерията, но се представят и гостуващи индивидуални, колективни и общи изложби на български и чуждестранни художници. През последната година специален акцент в политиката на галерия „УниАрт” е работата с млади автори и възпитаници на НБУ.


начало | добави събитие | събитията за днес
  • Личности
  • Модели

designer

Кремена Халваджиян


Стилист
и още...
Абонамент

Абонирай се за новото в сайта

абонирай се   отпиши се

За сайта ¦ Реклама ¦ Добави сайт ¦ Условия за ползване ¦ Партньори ¦ За контакти

Онлайн магазин ¦ Дамски дрехи ¦ Рокли ¦ Дамски блузи ¦ Поли ¦ Дамски манта ¦ Дамски костюми ¦ Дамски панталони ¦ Спортни екипи

виж повече

виж повече